engl zaszloro zaszlohu zaszlocivek logo web

Amoba Alapitvany Fejlec 01

Primul apel lansat în cadrul Fondului ONG, Fondul pentru Relaţii Bilaterale are drept scop creşterea cooperării între entităţi din România şi din statele donatoare (Norvegia, Islanda, Liechtenstein), îmbunătăţirea cunoaşterii şi înţelegerii reciproce şi împărtăşirea activităţilor lor. Principalul obiectiv al Fondului pentru Relaţii Bilaterale este sprijinirea organizaţiilor neguvernamentale din România în dezvoltarea unor parteneriate sustenabile şi pregătirea de aplicaţii pentru proiecte bilaterale în cadrul Fondului ONG.

Cu ocazia lansării Fondului ONG în România la Bucureşti am avut ocazia de a relaţiona cu reprezentanţii organizaţiilor din ţările donatoare unde am făcut cunoştinţă cu dl. Sylo Taraku, secretarul general al organizaţiei norvegiene Likestilling, Integrering, Mangfold – LIM. Motivaţia de a dezvolta un parteneriat cu organizaţia norvegiană a fost mare, din moment ce am realizat că împărătşim acelaşi opinii şi ideologii

În vederea stabilirii parteneriatului Fundaţia Amőba a înaintat proiectul cu titlul  Întâlnire de lucru la Sfântu Gheorghe, acesta fiind selectat de a beneficia de finanţare.Parteneriatul între Fundaţia Amőba  şi organizaţia norvegiană LIM a fost încheiat în cadrul mobilităţii propriu zise, care a avut loc între 30 iunie – 3 iulie 2013 la Sfântu Gheorghe. 

Proiectul de mobilitate a fost realizat tocmai cu scopul de a stabili o colaborare între fundaţie şi o organizaţie din ţările donatoar. Parteneriatul între Fundaţia Amőba  şi organizaţia norvegiană LIM a fost încheiat în cadrul mobilităţii propriu zise, care a avut loc între 30 iunie – 3 iulie la Sfântu Gheorghe.

Întâlnirea a fost foarte utilă pentru stabilirea obiectivelor parteneriatului, principalul obiectiv fiind stabilirea unui parteneriat eficient şi stabil pe termen lung, în vederea elaborării unui proiect în cadrul Fondului ONG componenta Justiţie socială, subcomponenta Dezvoltarea comunităţilor rurale interetnice. Proiectul vizează dezvoltarea comunităţilor interetnice şi îmbunătăţirea situaţiei romilor din comuna Valea Crişului, judeţul Covasna, prin educaţie şi instruire, mentorarea copiilor, consultanţă în ocuparea unui loc de muncă, de sănătate şi familie, implicare şi mobilizare, combaterea sărăciei şi inegalităţilor sociale.

Ţinâd legătura prin e-mail cu partenerul norvegian, cât şi pe parcursul celor 4 zile de mobilitate am avut multe discuţii despre comunitatea de etnia romă. Pentru a înţelege mai bine situaţia lor am prezentat dnei Sandal un film despre o zi din viaţa unei familii din comunitatea romă, iar la faţa locului partenerii noştrii locali, rerprezentanţii Asociaţiei Kalnoky Ludmilla şi a Consiliului Local Valea Crişului ne-au ţinut o orientare despre viaţa comunităţii în general şi despre viaţa şi situaţia romilor din comună.

Deşi prezentările erau o pregătire preliminară, inspecţia la faţa locului a fost o experienţă unică pentru dna Sandal, nefiind cunoscută pentru ea un astfel de tip de viaţă, cum este  viaţa romilor din Valea Crişului. A fost copleşit de sentimente şi stârnit de idei în cea ce priveşte activităţile pentru viitor. Experienţa trăită a schimbat viziunea partenerei norvegiene, realitatea diferă cu totul de noţiunile formate, au înţeles mai bine cât de important este schimbarea acestor situaţii.

Putem afirma cu certitudine că mobilitatea a fost una de success, parteneriatul între LIM şi Fundaţia Amőba a fost stabilit nu numai pentru următorii doi ani, dar pentru o colaborare mult mai lungă.


fondulONGProiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului ONGEEA
în România, program finanţat de Granturile SEE
şi administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

© Fundația Amőba
RO – 520014,  Sfântu Gheorghe
Str. Bisericii, Nr. 1/A
Tel/Fax: +40-267-351 959

Háromszéki vállakozás

Web design, dezvoltare, mentenanță Digital Studio