engl zaszloro zaszlohu zaszlocivek logo web

Projektazonosító: MKO-RO-1-2016/1-000052

 

A támogatásnak köszönhetően megvalósult projekt teljes mértékben elérte célját: a kétszeri alkalommal megszervezett civil találkozók és szakmai programok eredményeképpen megszületett egy civil kezdeményezés: egy publikus on line platform Civil Hang néven, amely a helyi hatóságokkal, önkormányzatokkal és állami intézetekkel való hatékonyabb és gördülékenyebb együttműködést célozza, a civilek által azonosított helyi és regionális problémák megoldására. Az on line platform kiépeítésére és beindítására a jövő év elején kerül sor, cégek és civil szervezetek közösen vesznek részt a megavlósításban. Országos szinten is egyedülálló, példaértékű kezdeményezésről van szó, amely a problémamegoldásra fekteti a hangsúlyt a nem produktív kritizálás helyett.

 

A projektben tervezett szakmai programokon összesen 18 civil szerevezet, 27 civil szervezeti vezető és képviselő vett részt, Kovászna megyéből. Két műhelygyakorlat valósult meg, két-két naposak, éspedig október 21-22.-e között Marosvásárhelyen, Koronkán valamint november 4-5.-én, Székelyudvarhelyen. A helyszín megválasztásában szempont volt a kitekintés és partnerkeresés. A Sapientia egyetem nyitott a civil programok iránt, a koronkai épületben szervezett programon a résztvevőknek alkalmuk volt megismerkedni a Sapientia kommunikációs és marketing tevékenységével. Székelyudvarhely egy kiváló, serkentő környezetnek bizonyult az új ötletek generálására, közös gondolkodásra. Gyakorlatilag itt kristályosodott ki a Civil Hang platform létrehozásának mikéntje.

 

A Civil Hang egy on line felület, amelyen a közösségen belül azonosított problémák jelennek meg, rendszerezett formában, a megoldásra vonatkozó javaslatokkal együtt. Gyakorlatilag csomagok, amelyek tartalmazzák: a probléma megnevezését, az azt megalapozó dokumentumokat, bizonyítékokat, hivatalos kérést, és megoldásra tett javaslatot. A platfrom továbbítja a “probléma csomagot” a megfelelő intézmény/felelős személy felé és ezzel együtt elkezdődik a “visszaszámlálás”, azaz a kérés benyújtása és a kapott hivatalos válasz között eltelt időmérés. A platform lehetőv teszi a kérések, hivatali problémamegoldó hatékonyság mérését, valamint hivatalra/felelős személyre vontakozó statisztikák készítését. A platformra való felkerülés feltételes, csak a valós, alaposan dokumentált és számottevő közösséget érintő probléma jelenhet meg rajta. Ez előzetes szűréssel valósul meg. Ugyanakkor, az alapos dokumentáláshoz szakmai csoport áll rendelkezésre: pénzügyi-jogi szakemberek, tervezők, stb., valamint a platfrom biztosítja a kérvényezéshez szükséges hivatalos  dokumentumokat is.

 

Összességében, a Civil Hang a lakosság/civil szféra és hivatalos közegek konstruktív együttműködésének eszköze, a problémás ügyek gördülékeny megoldására.

 

Támogató: Bethlen Gábor Alap Zrt.

BGA logo

Oktatási programok

Oktatási programok

Tehetséggondozás

Tehetséggondozás

Ifjúsági programok

Ifjúsági programok

Adományozzon!

Adományozzon!

© Amőba Alapítvány
RO – 520014,  Sepsiszentgyörgy
Templom utca 1/A
Tel/Fax: +40-267-351 959

Webdesign: Digital Studio