engl zaszloro zaszlohu zaszlocivek logo web

Amoba Alapitvany Keszsegfejleszto tabor 7Az Amőba Alapítvány, a támogatásnak köszönhetően, első ízben szervezett anyanyelvi tábort Háromszéken, magyar anyanyelvű kisdiákok számára. A képzésben IV. osztályos diákok vettek részt, Háromszék különböző iskoláiból (Váradi József Általános Iskola, Gödri Ferenc Általános Iskola, Ady Endre Általános Iskola, Székely Mikó Kollégium, Mikes Kelemen Főgimnázium), fele-fele arányban lányok és fiúk.

 

A gyerekek kiválasztásában nagy segítségünkre voltak a tanító nénik, akik által végül sikerült egy 26-os létszámú csoportot kialakítani, a tervezett 24 helyett. A kiválasztás egy anyanyelvi témakörben megszerkesztett felmérővel történt, melynek eredményeit a tanítónénik véleményével egybevetve válogattuk ki a középmezőnyben jól teljesítő diákokat. Azért őket, mert már elég jók hogy értékeljék az ilyen jellegű foglalkozást, ugyanakkor még van hely új és mélyített ismeretek elsajátítására.

 

Az előadók Pildner József, Keresztes Katalin helyi szakemberek voltak, illetve Tulit Éva színésznő, Czirmai Brigitta tanító és Hatos Ágota tanárnő önkéntes módon vettek részt a tevékenységek lebonyolításában. Az előadók nagyon lelkesek voltak, komoly munkát fektettek a tevékenységek előkészítésébe, felkészülten és a  gyerekek iránti szeretettel a szívükben érkeztek a foglalkozásokra, mely visszaigazolást nyert abban, ahogyan a gyerekek várták őket, ahogyan köszöntötték és lelkesedtek értük, illetve a tevékenységek iránt.

 

A képzés határozottan sikeres volt, a 26 résztvevő kisdiáknak sikerült felkelteni az ígényét a szép és helyes beszéd használata iránt, érdeklődését a rovás írás fele, illetve szeretetét és tiszteletét a kézműves foglalkozások, a hagyományok iránt. Bizonyosság erre a nagy öröm amivel a tábor végén a szülőknek bemutatták a hét folyamán szerzett ismereteiket, a kezműves foglalkozásokon készített tárgyakat, illetve a néptáncot amit begyakoroltak. A legbüszkébbek a nyakban vagy kulcstartón is hordható rovás pálcáikra voltak, melyeken a nevük szerepelt, és tábor záró ajándékként kaptak meg.

 

A tábor lebonyolítása egy kis átszervezést igényelt a megítélt csökkentett költségvetés következtében, de legnagyobb örömünkre az elképzelésünket, ha változtatásokkal is, de a várt eredmények elérésével sikerült megvalósítani.


A tervezett helyszínen mindenképp változtatni kellett, így az alapítvány székhelyén szerveztük a foglalkozásokat, napos tábor formájában, ebéd illetve tízórai és uzsonna biztosításával. A környékbeli kirándulás helyett, a gyerekek ellátogattak a Székely Nemzeti Múzeumba, ahol gazdag ismeretre tettek szert a tárlatvezetés során, ami székelyföld sajátoságait illeti régmúlt időktől fogva, illetve a magyarságot jellemzik. A Gábor Áron teremben a gyerekek az 1948-49-es forradalom fontosabb mozzanataival ismerkedtek és a Gábor Áron által öntött ágyút is megtekinthették, körbejárták az ásvány- és kőzettan, őslény termet a Geológiai kiállítás keretében, a néprajzi kiallításon a székelyföldi ősi mesterségekkel kerültek közelebbi kapcsolatba, a természetrajzi teremben vidékünk ritkán előforduló, vagy már eltünt állat, madár, rovar és növényfajtáival ismerkedtek, meglátogathatták a pottyandi tájházat mely székelyföld markáns építészeti jegyeit hordozza és nem utolsó sorban a Gyermekvilág Székelyföldön nevet viselő kiállításon a régi korok gyermekvilágát próbáltuk közelebb hozni hozzájuk.

 

A tervezett tevékenységeket minden más tekintetben sikerült kivitelznünk az előre eltervezett programnak megfelelően, a kitűzött célt teljes mértékben elértük.

 

 

A program a Balassi Kulturális Intézet támogatásával valósul meg.

Balassi logo hun

0
0
0
s2smodern

Oktatási programok

Oktatási programok

Tehetséggondozás

Tehetséggondozás

Ifjúsági programok

Ifjúsági programok

Adományozzon!

Adományozzon!

© Amőba Alapítvány
RO – 520014,  Sepsiszentgyörgy
Templom utca 1/A
Tel/Fax: +40-267-351 959

Webdesign: Digital Studio