engl zaszloro zaszlohu zaszlocivek logo web

Amoba Alapitvany magyar monda mesevilag 1Az Amőba Alapítvány, a Balassi Intézet támogatásának köszönhetően, idén második alkalommal szervezte meg anyanyelvi táborát háromszéki diákoknak. A tábor bonyolítására a kisiskolások őszi szünidejében került sor, a különböző foglalkozásokon IV. osztályos diákok vettek részt a vidék több iskolájából: Gödri Ferenc Általános Iskola, Váradi József Általános Iskola, Székely Mikó Kollégium, Mikes Ármin Általános Iskola.

 

A táborba való jelentkezést az iskolák tanítói segítették, rajtuk keresztül kaptak részletes információt a gyerekek és szülők a szababidő hasznos eltöltéséről, a táborba való jelentkezés lehetőségéről. A tervezett 25 diák helyet 28-as létszámmal indítottuk a tábort, mely 6 csapatot eredményezett.

 

A délelőtti programok vezetője Tulit Ilona nyugalmazott, magyar szakos tanár volt, aki a mesék és mondák világába kalauzolta a gyerekeket és a  mese és legendahősök segítségével mélyítette a gyerekek magyar nyelv iránti szeretetét, tiszteletét, az anyanyelv helyes használatát, az igényes kifejezőképességet, az ősök iránti tiszteletet.

 

Czirmai Brigitta tanító és Hatos Ágota angol-magyar szakos tanárnő a kézműves foglalkoztató programokért, valamint a nyelvművelő vetélkedőért voltak felelősek, mely nagyon nagy értelmet adott a gyerekek egész heti tevékenységének. Nagy odaadással és komoly versenyszellemmel áthatva lendültek bele a meseírásba, interjúkészítésbe, és a végén a munkák értékelésébe, melyet a foglalkoztató tanárokkal közösen hajtottak végre. A tábor díját, a Székelyföldi Legendárium csomagot az Észkerék csapat vihette haza, de természetesen minden kisdiák nyertese volt a hetes tábornak , hiszen olyan ismeretanyaggal és tapasztalatokkal gazdagodtak, melyet a kötelező iskolai oktatás nem tesz lehetővé.

 

Pildner József rovásszakértő, aki a gyerekek körében nagyon nagy elismerésnek örvend, szintén lelkesen és odadóan végezte munkáját. Ez meg is mutatkozott a gyerekek nagy érdeklődésében, melyet a rovás iránt tanusítottak. A rovás egy olyan terület, mellyel csak tanórákon kivül találkozhatnak a gyerekek, ezért tartjuk fontosnak ennek ismeretét terjeszteni a gyerekek körében.

 

A képzés határozottan sikeres volt, a 28 résztvevő kisdiáknak sikerült felkelteni az igényét a szép és helyes beszéd, illetve a rovásírás iránt, szeretetét és tiszteletét a kézműves foglalkozások,  a hagyományokkal szemben. Bizonyosság erre a nagy öröm, amivel a tábor végén a szülőknek bemutatták a hét folyamán szerzett ismereteiket, a kézműves foglalkozásokon készített tárgyakat, valamint a türelmetlen kérdés: „a téli vakációban is lesz ilyen tábor?”

 

A megítélt támogatási összeghez igazodva a tábor bonyolítása a tervezetthez képest egy kis átszervezést igé- nyelt, így a tevékenységek az alapítvány székhelyén zajlottak napos tábor formájában tízórai, ebéd és uzsonna biztosításával. Bár a támogatási összeg kisebb volt, mint a kérelemben igényelt, örömmel nyugtázhatjuk, hogy a tábor sikerességén ez egyáltalán nem változtatott, a tervezett programokat, ha más formában is, de sikerült kivitelezni, szinvonalasan és tartalmasan megszervezni.

 

 

A program a Balassi Kulturális Intézet támogatásával valósul meg.

Balassi logo hun

0
0
0
s2smodern

Oktatási programok

Oktatási programok

Tehetséggondozás

Tehetséggondozás

Ifjúsági programok

Ifjúsági programok

Adományozzon!

Adományozzon!

© Amőba Alapítvány
RO – 520014,  Sepsiszentgyörgy
Templom utca 1/A
Tel/Fax: +40-267-351 959

Webdesign: Digital Studio