engl zaszloro zaszlohu zaszlocivek logo web

Hargita és Kovászna megyékben

Tartalmi beszámoló

Projektazonosító: RO 127161-019

 

A megvalósult támogatott cél összefoglaló ismertetése

 

A Bethlen Gábor Alap Zrt. támogatásának köszönhetően sikerrel megvalósult egy szakmai képzés épületszigetelés szakmában Kovászna megyében, az ugyancsak a Bethlen Gábor Alap által támogatott Energetikai szakemberképzés projekt folytatásaként, részét képezve annak az átfogó fejlesztési tervnek Kárpát-medencei szinten, amely az újrahasznosítható energiák területén kíván fenntartható modellt nyújtani környezettudatos gazdálkodásra, fontos célként fogalmazva meg a munkahelyteremtést is. Hasonló képzés valósult meg Magyarkanizsán és Nagykaposon.

 

A kevesebb összegű támogatás az eredetileg tervbe vett két csoport helyett egy csoport képzését tette lehetővé egyetlen helyszínen, így a szakmai képzés Sepsiszentgyörgyön, az alapítvány székhelyén bonyolódott. 20 személy vett részt rajta, kézdivásárhelyi és sepsiszentgyörgyi építkezési vállalatok alkalmazottai. A képzésen való részvétel motivációját elsősorban a korszerű ismeretek elsajátítása és a szaktudás továbbfejlesztése jelentette a résztvevők számára. A képzés 2012. szeptember 9.-én indult be, és 2012. szeptember – 2013. február periódusban zajlott, a képzéstervvel összhangban. A záróvizsgára február 9.-én, szombaton került sor, és két részből állt: elméleti ismeretfelmérésből és gyakorlati készségfelmérésből. A hallgatók mindannyian sikeres vizsgát tettek, a tanfolyamzáró diplomák átadására ünnepélyes kereketek között került sor, az Amőba okatatási központ konferenciatermében, február 14.-én. Az eseményről a helyi sajtónak híranyagot küldtünk ki, valamint interneten, szakmai listákon és a honlapon keresztül nyújtottunk tájékoztatást. Minden esetben megjelöltük a Bethlen Gábor Alap Zrt.-t, mint programtámogatót.

 

A képzés zökkenőmentesen bonyolódott, a résztvevők rendszeresen látogatták az órákat, mindössze két alkalommal fordult elő, hogy objektív okok miatt az előadás időpontján változtatni kellett, ezeket azonban utólag minden esetben bepótolták. Az órákat a cégek, építkezési vállalatok programjával összhangban állítottuk be (januári időszakban több elméleti óra bonyolódott a téli munkaszünet miatt). A gyakorlati órákra a sepsiszentgyörgyi Conico és Ördög építkezési vállalatoknál került sor, amelyek szerződéses alapon biztosították a gyakorláshoz szükséges körülményeket és eszközöket a tanfolyami hallgatók számára, a tanfolyam időtartama alatt.

 

A konkrét tevékenységek és a becsatolt bizonylatok közötti összefüggés bemutatása

Összesen 126 képzésóra valósult meg, ebből 54 elméleti és 72 gyakorlati óra. Az elméleti oktatók: Varga T. Zsejke, Keresztes Katalin voltak, a gyakorlati órákat pedig Balázs Imre vezette. Az elméleti órákra az Amőba oktatási központ előadótermeiben került sor, optimális körülmények között, technikai eszközök igénybevételével. Sokszor került sor kivetített előadásra, a hallgatók a tananyagon kívül kiegészítőket kaptak kézhez, taneszközöket (füzet, írószer) és az anyaghoz kapcsolódó fénymásolt anyagokat. A projekt szakmai felügyeletét Bereczki Kinga projektfelelős látta el, az adminisztrációt Csóka Imola végezte, a technikai részért Ugron Sándor informatikus felelt. Az adminisztrációs munka hatékonyságát növelte a támogatásból vásárolt számítástechnikai eszköz, így az elavult rendszert egy korszerűbb, gyorsabb számítógéppel cseréltük fel, és kiegészítettük egy lapbeolvasásra alkalmas eszközzel.

 

Kommunikációs terv megvalósulása (sajtóanyag)

A csökkentett összegű támogatás miatt a költségterhelő kommunikációs megoldások helyett (óriásplakát, szórólapok, sajtókonferencia) a hangsúlyt az internetes kommunikációra fektettük. Ennek megfelelően a projekt különböző szakaszaiban folyamatosan közöltünk tájékoztatást hír formájában a civil listákon, a szervezet honlapján és küldtünk ki sajtóanyagot a médiának. Így regionális szinten is sikerült népszerűsíteni a képzés céljait, megvalósulásának kontextusát, akárcsak a képzés eredményeit, közvetett és közvetlen hatását. Pannonforrás szakmai beszámolókon külön sor került a sepsiszentgyörgyi képzés bemutatására, így 2012 novemberében, Békéscsabán valamint 2013 februárjában, Nagyváradon.

 

Tartalmi beszámolót készítette: Bereczki Kinga projektfelelős

Sepsiszentgyörgy, 2013. március 14

 

Támogató: Bethlen Gábor Alap Zrt.

betlenalap logo

0
0
0
s2smodern

Oktatási programok

Oktatási programok

Tehetséggondozás

Tehetséggondozás

Ifjúsági programok

Ifjúsági programok

Adományozzon!

Adományozzon!

© Amőba Alapítvány
RO – 520014,  Sepsiszentgyörgy
Templom utca 1/A
Tel/Fax: +40-267-351 959

Webdesign: Digital Studio