engl zaszloro zaszlohu zaszlocivek logo web

Amoba Alapitvany Norveg projekt 5A Norvég Civil Támogatási Alap, első felhívását a Kétoldalú Kapcsolatok Alapra  tették közzé, melynek konkrét célja a Romániában illetve a donor országokban (Norvégia, Izlan, Liechtenstein) müködő szervezetek közti fokozott együttműködés, a kölcsönös megismerés és megértés, tevékenységek megosztása. A Kétoldalú Kapcsolatok Alap fő célja a romániai non-profit szervezetek támogatása fenntartható partnerségek kialakításában és pályázatok elkészítésében a Civil Támogatási Alap keretében.

 

A Bukarestben szervezett Civil Támogatási Alap felhívásán a résztvevők lehetőséget kaptak kapcsolatok kialakítására a donor országok képviselőivel, itt ismerkedtünk meg a norvégiai LIM szervezet vezetőjével Sylo Taraku-val. A partnerség kialakítását nagyon motiválta az a tény, hogy azonos nézeteket és ideológiákat vallunk.

 

Az Amőba Alapítvány „Sepsiszentgyörgyi munka találkozó” címmel nyújtott be projekt tervet, melyet támogatásra jogosultnak értékeltek. A projekt konkrét célja egy partnerség kialkítását célozta meg, mely partnerség létre is jött az Amőba Alapítvány és a norvég Likestilling, Integrering, Mangfold – LIM szervezet között.   

 

 

A tulajdonképpeni találkozóra 2013 június 30 – július 03. között került sor Sepsiszentgyörgyön, ahol a norvégiai LIM szervezetet Ingalill Sandal, a szervezet egyik önkéntese képviselte. A találkozó nagyon hasznos volt a partnerségi célok kitűzése véget, a fő cél a Norvég Civil Alap 2-es komponensének Társadalmi igazságosság,  2.1-es alpontjában  Vidéki etnikai közösségek fejlestése,  kidolgozott projekt terven való együttműködés. A projekt célja az etnikai közösségek fejlesztése, a roma helzyet javítása képzések, felkészítők, mentorálás, foglalkoztatási, családi, egészségügyi tanácsadás révén, valamint a szegénység és szociális egyenlőtlenségek felszámolása a Kovászna megyei Sepsikőröspatakon.

 

Az e-mailes kapcsolattartás alkalmával és a 4 napos itt tartózkodás ideje alatt is nagyon sokat beszéltünk a roma közösségről a norvég partnerünkel. A helyzet jobb megértése végett egy rövidfilmet is vetítettünk egy roma család napjáról, a helyszínen meg a helyi partnereink, a Kálnoky Ludmilla Egyesület és a Helyi Tanács képviselői tartottak egy kis beszámolót a faluban eluralkodott helyzetről és az etnikumok közti viszonyokról.

 

Bár a bemutatók felkészítő jellegel bírtak a helyszíni terepszemle mégis egy igazán egyedülálló élmény volt, ugyanis Ingalill Sandal számára teljesen ismeretlen volt egy ilyen tipusú élet, amilyen a Sepsikőröspatak-i romáké. A látvány és a kiváltott érzések nagyon sok új ötletet fogalmaztak meg benne ami a jövőben való aktivitásunkat illeti. Az élmény egy új rálátást biztosít, a valóság ugyanis nagyban különbözik attól, ahogy a helyzetet korábban elképzelték. Most értették meg igazán milyen fontos és milyen sok tannivaló van a helyzet megváltoztatása érdekében.

 

Megerősíthetjük, hogy a találkozó nagyon hasznos volt a helyzet felmérése és megértése, valamint egy valós kép kialakítása végett. Az Amőba Alapítvány és a norvégiai LIM szervezett között létrejött partnerség nem két évre, hanem azon túlmenően köttetett.

 

fondulONGA projekt a Romániai Norvég Civil Alap támogatásávalEEA
valósul meg, a programot az EEA GRANTS finanszírozza
és a Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány kezeli.

0
0
0
s2smodern

Oktatási programok

Oktatási programok

Tehetséggondozás

Tehetséggondozás

Ifjúsági programok

Ifjúsági programok

Adományozzon!

Adományozzon!

© Amőba Alapítvány
RO – 520014,  Sepsiszentgyörgy
Templom utca 1/A
Tel/Fax: +40-267-351 959

Webdesign: Digital Studio