engl zaszloro zaszlohu zaszlocivek logo web

2017 október–2018 május között tíz interdiszciplináris műhelyt szerveztünk meg hét oktatási intézmény bevonásával, Hargita és Kovászna megyékben. A műhelyeket Székelyföldi Kincskereső néven hirdettük meg, és összesen 580 órás tehetségprogram valósult meg 38, 9-18 év közötti diák részvételével, 5 tehetségterületen: néprajzismeret, történelem, környezetvédelem, művészet, informatika. A program egy háromnapos tehetséggondozó táborral zárult, Sepsibesenyőn, Kovászna megyében.

Az interdiszciplináris műhelyek négy témakör köré szerveződtek: Forrás-kincsünk (környezetvédelem), Székfoglaló (logika és informatika), Székelyföld teleobjektíven keresztül (művészet) és Az én falum/városom (néprajz-történelem). A műhelymunka a következő tevékenységekből állt: helytörténeti, néprajzi gyűjtés/kutatás,  a falu/város valamely neves szülöttének bemutatása a településen fellelhető írásos dokumentumok és szóbeli emlékek felhasználásával; műemléképületek felkutatása, régi népes családok családfáinak összeállítása, régi írások faggatása hajdani életvitelről, szokásokról, táplálkozásról; helyi/környékbeli vízforrás(ok) feltérképezése és rendbetétele, a munka népszerűsítése a helyi közösségben; Székelyföldhöz vagy a székelységhez kapcsolódó interaktív játékok fejlesztése; a gyűjtés/kutatás eredményének összegzése  és bemutatása a szöveghez készített rajzok, térképek, fotók gyűjteményével; a kutatás folyamatát rövid leírással és fényképekkel dokumentáló munkanapló készítése.
A programban tervezett interdiszciplináris műhelyek sikerrel megvalósultak, az eredetileg tervezetthez viszonyítva nagyobb létszámú résztvevővel és több óraszámmal. A műhelyek gazdagító környezetet és tanulási folyamatot biztosítottak a 38 résztvevőben rejlő tehetség kinyilatkoztatásához, személyiségi jegyeik megismeréséhez, pozitív tulajdonságaik erősítéséhez. Fejlesztették a diákok elemző- és komparatív képességeit, és egyben hozzájárultak a Szülőföld jobb megismeréséhez. Az alkalmazott módszerek révén (interjúk, személyes tapasztalatok, helyszíni szemlélődések) a társas, kapcsolati készségeik is javultak, sőt, a generációs eltérések adta gátakat is sikerült lebontani, amely egy kölcsönös közeledést és tiszteletet eredményezett az idős korosztály és fiatalok között.
A felfedezés és a közös munka öröme nagyon sok élményt, jókedvet és konkrét ismeretanyaggal dúsított élménysorozatot biztosított a tanulók számára, beleértve az önmaguk újrafelfedezését és élményszerű megtapasztalását. Ugyanakkor a készségeikkel összhangban álló tehetségterületeken is kipróbálhatták magukat, megnyilvánultak egyedi sajátosságaik.

Támogató:

A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

emet logo

Oktatási programok

Oktatási programok

Tehetséggondozás

Tehetséggondozás

Ifjúsági programok

Ifjúsági programok

Adományozzon!

Adományozzon!

© Amőba Alapítvány
RO – 520014,  Sepsiszentgyörgy
Templom utca 1/A
Tel/Fax: +40-267-351 959

Webdesign: Digital Studio