engl zaszloro zaszlohu zaszlocivek logo web

Az Oktatásért Közalapítvány támogatásával az Amõba pedagógusképzés sorozatot tervez legkevesebb 15-ös létszámú csoportok számára, de nem több, mint 150 pedagógus részére összesen, különbözõ helyszínen történõ bonyolítással.

 

2012 november 10.-én ünnepélyes keretek között, a nyertesek díjazásával zárult a Kőrösi Csoma Sándor országos nyelvi vetélkedő, amelyet az Amőba Alapítvány szervezett a Bethlen Gábor Alap Zrt. támogatásával. A verseny magas színvonalú volt, a helyi szakaszon az országos átlageredmény közel 70% volt, az országos szakaszon pedig 88%.  A résztvevő diákok két nyelvből tesztelték tudásukat, angol és német nyelvből, és több kompetencia-próbát kellett tenniük, így olvasott szövegértésből, fogalmazásból és szóbeli készségből. A nyelvi teszteket a Pécsi Egyetem Nyelvi Központja biztosította.

 

Amoba Alapitvany Nyelvtorteneti Muhely 2Az Amőba Alapítvány a Balassi Kulturális Intézet támogatásával 2016. február 11-május 27. között iskolán kívüli tevékenység formájában nyelvtörténeti műhelyt szervez gimnáziumi tagozatos diákoknak a magyar nyelv sajátosságairól, egyediségéről. A program célja a magyar nyelvvel kapcsolatos ismeretek bővítése, a magyar nyelv sajátosságainak megismerése, a fiataloknak a magyar nyelvhez való kötődésének megerősítése. Hiánypótló programról van szó, azt tapasztaljuk, hogy a gyermekek, fiatalok keveset tudnak őseikről, saját kultúrájukról, a magyar nyelvet is beleértve. Csak erős öntudattal tudjuk megvédeni sajátos kultúránkat Szülőföldünkön.

 

Amoba Alapitvany Okologika 2Az Amőba alapítvány Ökológika néven környezetvédelmi vetélkedőt szervezett, kisiskolásoknak.

 

A verseny két részből állt: a gyermekek egy animációs filmet tekintettek meg, és ezt követően környezetvédelmi szempontból írásban értékelték és elemezték a látottakat, majd egy kivetített fotó alapján azonosították a problémát és a megoldást rajzban jelenítették meg.

 

Amoba Alapitvany Norveg projekt 5A Norvég Civil Támogatási Alap, első felhívását a Kétoldalú Kapcsolatok Alapra  tették közzé, melynek konkrét célja a Romániában illetve a donor országokban (Norvégia, Izlan, Liechtenstein) müködő szervezetek közti fokozott együttműködés, a kölcsönös megismerés és megértés, tevékenységek megosztása. A Kétoldalú Kapcsolatok Alap fő célja a romániai non-profit szervezetek támogatása fenntartható partnerségek kialakításában és pályázatok elkészítésében a Civil Támogatási Alap keretében.

 

Projektazonosító: MKO-KP-1-2016/1-000171

 

A Bethlen Gábor Alap Zrt. támogatásának köszönhetően, a projekt keretén belül megvalósult egy két hónapos idegennyelvi képzés vendéglátóipari személyzet számára Háromszéken, Kovászna megyében. A célcsoportot olyan személyek alkották, akik a jövőben a vendéglátóiparban kívánnak elhelyezkedni, vagy már ezen a területen tevékenykednek.

 

A projekt célja a nemzeti turizmus fejlesztése a Bálványos-Ojtoz történelmi régióban, max. 25 szakképzetlen vendéglátóipari alkalmazott és munkanélküli személy képzése által pincér-szakács szakmában.
Az elméleti oktatás Sepsiszentgyörgyön valósul meg, a gyakorlatra Ojtoz- és Bálványos-i vendéglátói egységekben kerül sor.

 

Projektazonosító: MKO-KP-1-2014/1-000164

 

A Bethlen Gábor Alap Zrt. támogatásának köszönhetően sikerrel valósult egy ács-asztalos képzés Háromszéken, Kovászna megyében, mely egy hiánypótlásra kívánt segítséget nyújtani, hiszen az ács-asztalos képesítésű szakember nagyon keresett a régióban, de a szakiskolai osztályok bezárása nem biztosította az utánpótlást az utóbbi években.

 

Projektazonosító: MHP-RO-1-2016/1-000019

 

Az Amőba Alapítvány immár 20 éve áll a közösség szolgálatában, 20 éve annak, hogy elindította első programjait, és azóta folyamatosan bővíti kínálatát és igazodik a felmerülő igényekhez. Ennek következtében évente nagyon sok ember látogatja a központot gyerekektől felnőttekig, mely a termek és  eszközök elhasználtságán, kopásában is megmutatkozik. A BGA támogatásának köszönhetően sok év után először sikerült nagyobb felújítási munkálatokat végezni, kezdve a kerítéstől a termeken át egészen a mosdók felújításásig.

 

Projektazonosító: MKO-RO-1-2016/1-000052

 

A támogatásnak köszönhetően megvalósult projekt teljes mértékben elérte célját: a kétszeri alkalommal megszervezett civil találkozók és szakmai programok eredményeképpen megszületett egy civil kezdeményezés: egy publikus on line platform Civil Hang néven, amely a helyi hatóságokkal, önkormányzatokkal és állami intézetekkel való hatékonyabb és gördülékenyebb együttműködést célozza, a civilek által azonosított helyi és regionális problémák megoldására. Az on line platform kiépeítésére és beindítására a jövő év elején kerül sor, cégek és civil szervezetek közösen vesznek részt a megavlósításban. Országos szinten is egyedülálló, példaértékű kezdeményezésről van szó, amely a problémamegoldásra fekteti a hangsúlyt a nem produktív kritizálás helyett.

 

Hargita és Kovászna megyékben

Tartalmi beszámoló

Projektazonosító: RO 127161-019

 

Hátrányos helyzetű (roma) munkavállalók, tanulók problémáinak kezelése a szak/felnőttképzésben (GRU-11-P-LP-213-CV-HU)

 

Elkészült  a  projekt  célját  képező  módszertani  ajánlás,  amely  a hátrányos   helyzetű   (roma)   munkavállalók,   tanulók  problémáinak kezelésére kíván konkrét segítséget biztosítani a szak/felnőttképzésben.

 

Amoba Alapitvany Keszsegfejleszto tabor 7Az Amőba Alapítvány, a támogatásnak köszönhetően, első ízben szervezett anyanyelvi tábort Háromszéken, magyar anyanyelvű kisdiákok számára. A képzésben IV. osztályos diákok vettek részt, Háromszék különböző iskoláiból (Váradi József Általános Iskola, Gödri Ferenc Általános Iskola, Ady Endre Általános Iskola, Székely Mikó Kollégium, Mikes Kelemen Főgimnázium), fele-fele arányban lányok és fiúk.

 

Amoba Alapitvany magyar monda mesevilag 1Az Amőba Alapítvány, a Balassi Intézet támogatásának köszönhetően, idén második alkalommal szervezte meg anyanyelvi táborát háromszéki diákoknak. A tábor bonyolítására a kisiskolások őszi szünidejében került sor, a különböző foglalkozásokon IV. osztályos diákok vettek részt a vidék több iskolájából: Gödri Ferenc Általános Iskola, Váradi József Általános Iskola, Székely Mikó Kollégium, Mikes Ármin Általános Iskola.

 

Oktatási programok

Oktatási programok

Tehetséggondozás

Tehetséggondozás

Ifjúsági programok

Ifjúsági programok

Adományozzon!

Adományozzon!

© Amőba Alapítvány
RO – 520014,  Sepsiszentgyörgy
Templom utca 1/A
Tel/Fax: +40-267-351 959

Webdesign: Digital Studio